Portal mengenai PT3 yang meliputi jadual peperiksaan, Kerja kursus PT3, tips PT3, nota-nota subjek PT3 serta info lain berkenaan PT3.

Breaking

Friday, 25 August 2017

Kebaikan Memakan Coklat


 
 
Kebaikan Memakan Coklat. Perkataan coklat berasal daripada bahasa suku kaum Aztec iaitu Xocoatl yang bermaksud minman pahit. Sehingga kini, produk coklat bukan saha dijadikan makanan tetapi juga sebagai makanan. Ekoran daripada itu, coklat merupakan salah satu makanan yang sangat popular sehingga kini.

Namu begitu, tidak semua orang tahu bahawa memakan coklat mempunyai banyak kebaikan. Berikut  merupakan kebaikan memakan coklat.

Kebaikan Memakan Coklat
1)      Melancarkan peredaran darah dalam badan
Coklat mempunyai flavonoid yang sangat baik untuk tubuh badan manusia. Salah satu kebaiknya ialah melebarkan pembuluh darah dalam otak.

2)      Mencegah penyakit jantung

Memakan coklat seperti dark coklat, ianya dapat mengurangkan risiko penyakit seperti serangan jantung dan penyakit koroner.

3)      Menurunkan Kolestrol
Coklat juga dikatakan mampu menurunkan kadar lemak LDL atau dikenali sebagai lemak jahat tetapi meningkatkan kadar lemak HDL atau lemak baik dalam badan kita.

4)      Melambatkan proses penuaan
Kandungan anti oksidan dalam coklat juga membantu kita menghindar toksik dalam badan seterusnya melambatkan proses penuaan.

Semoga perkongsian Kebaikan Memakan Coklat ini bermanfaat kepada anda.

No comments:

Post a Comment